Care ar trebui să fie rolul educaţiei?

Astăzi, majoritatea profesorilor se concentrează pe rezultate, pe spiritul competiţional şi performanţe. În mod normal educaţia nu ar trebui să te înveţe să lupţi împotriva colegilor, ci ar trebui să te înveţe să cooperezi cu ei. Creativitatea şi bucuria sinceră a concursurilor ar trebui să aibă un rol foarte important în formare, nu câştigarea locului întâi cu orice preţ.

Ceea ce nu înţeleg mulţi părinţi, fiindcă doar în ei îmi mai pun speranţa, e că preţul poate fi prea mare pentru copil. Dacă e să vorbim de profesorii din şcoli sau majoritatea cluburilor de performanţă, pe ei nu îi mai interesează bucuria învăţării ci doar rezultatul cu orice preţ (bineînţeles sunt şi excepţii, dar nu la ele ne referim aici), iar astfel se ajunge la tensiune foarte mare între profesor-elev, între insituţie-elev, iar părinţii care ar trebui să apere copiii iau partea instituţiei de cele mai multe ori. Acestor părinţi, le recomand un mic experiment: puneţi-vă în locul copilului. La propriu. Faceţi toate temele lui, mergeţi la scoală, la antrenamente, ascultaţi injuriile profesorilor şi spuneţi-mi cum vă simţiţi. „Da, dar rezultatele…” îmi spun câţiva părinţi. „Da, dar cu ce preţ?” le răspund eu. Copiii au nevoie pentru o dezvoltare armonioasă şi de timp liber, parcuri, jocuri, alături de părinţi, socializare cu alţi copii, şcoală şi teme într-o măsură umană şi… somn dulce după oboseala din parc.

Ar trebui să ne învăţăm copiii, nu să fie primii, ci să găsească bucurie în tot ceea ce fac, nu pentru rezultat, ci pentru frumuseţea experienţei de a concura, de a învăţa şi de a experimenta. „Competiţia este bună, atât timp cât nu se pune în calea bucuriei învăţării.” Doar atunci se va naşte ceva frumos din paşii, din mâinile şi ideile copiilor, doar atunci când rezultatul nu contează. Când îţi place cu adevărat ceea ce faci şi nu te minţi cu un rezultat bun, progresul este inevitabil. Poate ar trebui ca mai mulţi antrenori şi profesori să înţeleagă aceste lucruri, dar şi mai important, poate ar trebui să înveţe părinţii să îşi apere copiii şi să spună NU când este prea mult. Cum? Nu trebuie decât să îi ascultaţi pe cei mici, să îi observaţi. Sunt trişti? Obosiţi? Nu mai au chef de nimic? Au momente când stau şi se uită în gol şi parcă nu mai au „viaţă”? Plâng des? Ei, atunci cred că voi, ca părinţi ar trebui să vă puneţi întrebări legate de activitatea lor.

Trist este că părinţii nu se impun la şcoală, iar şi mai trist este că acelaşi lucru se întâmplă şi în sportul care ar trebui să îl menţină sănătoz atât fizic, cât şi psihic, fiindcă acestea două sunt strict legate între ele (o minte sănătoasă într-un corp sănătos, nu?).

Sportul ce ar trebui să fie o relaxare şi socializare a devenit un teren al terorii de cele mai multe ori, în care antrenorilor „li se pune pata” pe câte un copil, iar cu complicitatea părinţilor, îl jignesc şi agresează, uneori fizic, alteori psihic, alteori amândouă. Agresiunea psihică, nu este o glumă! Poate fi mult mai nocivă, cu implicaţii pe termen lung, decât o palmă accidentală. Dar ce se întâmplă astăzi, este pur şi simplu teroare… o tragedie pe care părinţii o susţin.

Am avut un caz, cu un copil care avea teme peste teme, peste teme, de la o învăţătoare de-a dreptul maniacă. După lungi discuţii cu părinţii, au înţeles că un copil nu este o maşină de făcut teme, un robot care să stea într-un colţ şi să scrie liniştit ore în şir, teme care oricum nu prea îl ajută pe viitor. Împreună cu alţi 3 părinţi, au zis stop. Maxim 3 ore de teme / zi. Într-adevăr, scandal la şcoală, însă după ei 3 au mai venit încă 2, când au început să vadă diferenţele, bucuria copiilor care mai făceau şi altceva în afară de teme. Şi astfel, schimbarea, a început.

Don Quijote

Întotdeauna l-am admirat pe Don Quijote. L-am admirat și am învățat de la el. Cel care iubește nu trebuie să clintească în fața primejdiilor. Filosofia lui Quijote se poate găsi toată aici. Cel care iubește trebuie să fie și copil, să aibă suflet pur și inocent. În viață e nevoie de a avea simplitatea copilului și a nu profesa duplicitatea. Astfel, Don Quijote devine un om candid, de unde și tăria lui în fața pericolelor. Oare e bine să fim copii din când în când?

Însă delirul lui este percepție, alteori interpretare. Dacă el s-ar putea vindeca de acesta, păstrându-și curiozitatea și curajul, ar fi un cuceritor al lumii!

Copiii sunt cei care cuceresc lumea în cele din urmă, pleacă în expediții într-un ocean învolburat ce îi modelează ca viitori regi sau împărați, iar corabia ce-i poartă suntem noi. Sub ce fel de rege ți-ai dori să trăiești? Tu ești navigatorul așa că ai grijă la furtunile și valurile ce vin în calea lor.

Respira!

Alergăm rapid spre un soi de țel sau un vis, ori o linie de finish mereu evazivă. Sub pretextul căutării fericirii (și al întrebărilor „unde te vezi pest cinci ani?”), ne imaginăm o versiune diferită a noastră existând undeva în viitorul îndepărtat – de multe ori mai bogată, mai calmă, stabilă și înțeleaptă.

Așa că, ne petrecem foarte puțin timp apreciind unde suntem astăzi. Fiind atât de concentrați pe „cum ar trebui”, nu suntem în stare să vedem cum sunt deja lucrurile.

Din păcate, acest stil afectează modul în care abordăm aproape tot ce există în viața noastră: în loc să fim recunoscători pentru ce avem deja, ne obosim cu dorințe, năzuințe pentru ceea ce nu avem; iar în loc să privim frumusețea prieteniilor și a relațiilor din jurul nostru, vedem versiuni inferioare create doar în mintea noastră.

Dacă ne oferim puțină încredere privind cât de departe am ajuns deja, avem tendința de a nu oferi și celorlalți aceeași apreciere pentru eforturile depuse de ei în propriile vieți. Când suntem nerăbdători cu noi înșine, cum putem fi răbdători cu ceilalți? Așadar, atât timp cât ne vom judeca aspru când ne uităm în oglindă, la fel vom proceda și cu cei de lângă noi.

Propun să luăm o pauză și să privim cu alți ochi lumea, chiar dacă doar pentru câteva minute.

Evoluăm, suntem într-o continuă schimbare. Creștem, învățăm și explorăm. Și niciodată nu ne vom opri.

Respiră. Fă un pas înapoi și uită-te la lucrurile mărunte care par să dispară când privești viața în ansamblu.

Ia o pauză.

Tehnici

Hipnoza este una dintre cele mai puternice unelte pe care le putem folosi în cabinet. Împreună cu programarea neuro-lingvistică (NLP) ajută într-un ritm rapid cu problemele societăţii actuale (depresie, deficit de atenţie, fobii) dar şi cu probleme mai sensibile.

Pe lângă hipnoză şi NLP în abordarea terapiei individuale mai folosesc unelte din terapiile cognitiv-comportamentale, terapia prin mişcare şi dans dar şi exerciţii de relaxare şi imaginaţie.

Referitor la cuplu şi familie, folosesc o abordare integrativă pentru a explica cum apar şi se menţin problemele şi pentru a găsi strategiile şi soluţiile necesare.

Pentru cei care doresc să îşi dezvolte anumite capacităţi putem lucra la amplificarea, susţinerea abilităţilor, sădirea calităţilor necesare folosind tehnicile preferate de client pentru dezvoltarea sa personală.

Limite

Am organizat de curând un nou concurs de poveşti pentru copiii cu care lucrez (între 6 şi 17 ani). Sunt dezamăgit, în ultimii ani nu văd decât cum îşi pun singuri limite. Au învăţat să spună mult prea repede nu pot sau nu ştiu, fără măcar să încerce. Din ce am primit, se pare că spiritul de aventură, libertatea şi imaginaţia nu mai sunt ca acum câţiva ani. Pe cine să dăm vina? Televiziune? Şcoală? Părinţi? Sau pe noi, cei care le oferim şi altceva în afară de goana după bani, aş îndrăzni să zic că le oferim prin dans, muzică, teatru, şi vă rog să nu mi-o luaţi în nume de rău, o parte mai bună, mai luminată a lucrurilor; o poveste. În fond, arta este o poveste. Fie că o spunem prin dans, muzică sau vorbe… cu zâne, vrajitori. Cel puţin asta încerc să-i învăţ pe copiii cu care lucrez, să-şi elibereze mintea, să ştie că totul e posibil şi că orice vis poate deveni realitate.

Tendinţa generală care o găsesc îngrijorătoare la mulţi părinţi: cer copiilor să fie de nota 10+ la toate materiile, să-şi împovăreze mintea cu tot felul de lucruri inutile. Obosiţi după învăţat, se “relaxează” ori în faţa computerului, ori în faţa televizorului. Ca o mică paranteză, legat de TV, v-aş propune un mic experiment. Apucându-mă foarte serios de dans, mi-am restructurat camera, pus oglinzi pe un perete, doar un pat, un computer şi în rest să am loc să repet, am dat televizorul afară din cameră, l-am încuiat într-un loc uitat de lume şi de timp. Ce credeţi că am descoperit? A fost de-a dreptul şocant să constat cât timp liber mi-a rămas (nefiind omul care să se uite mult la TV, un Cartoon, Boomerang). Brusc am avut atâta timp încât nu ştiam ce să mai fac cu el.

Propunerea mea ar fi, mai puţin învăţat (bine, nu deloc, totuşi şcoala e un rău necesar), şi mai multe întrebări. De ce? De ce sunt aici? De ce să fac asta? De ce să nu încerc ceva nou? Şi nu există nu pot, asta este o minciună. Poţi face absolut orice îţi doreşti!

Tinereţi

Ce poate fi mai greu decât să duci lipsa anilor, să îţi fie dor de clipe întâmplate pe vremea când ne descopeream şi învăţam din plin ce înseamnă viaţa. Să îţi fie dor exact de ceea ce ştii că nu mai e posibil a se întâmpla. Este pur şi simplu omenesc, să vrem ce nu putem avea, este motorul nostru când începem să ne dăm seama că nemurirea nu ne este accesibilă viaţa asta. Simţim trecerea timpului. În schimb, ne-am obişnuit să privim în urmă, e şi normal, să privim către aventurile frumoase, şi să ni le dorim din nou, în locul unui viitor nesigur. Refuz! mereu am refuzat să privesc în trecut, iar acest mic conflict mă oboseşte câteodată. Aşa că aleg să duc lipsa vremurilor ce vor veni, nicidecum a celor ce sunt, ori au fost. Dansul? Încă nu îmi oferă ce-mi arată visele aşa că voi privi în viitor în continuare, până când va fi trecut, şi un altu-i va lua locul, aşa cum s-a întâmplat cu muzica, cu teatrul, deşi… îmi lipsesc.

Timpul a trecut, iar victime ale acestui praf  mai sunt prietenii, bunii prieteni peste care  stratul s-a aşternut mai rapid. S-au schimbat, au devenit mari, preocupaţi de viaţă şi au uitat ce înseamnă să fii copil. Tot ce văd ei e o amintire fadă, şi nu un viitor luminos. Poate de aceea, oameni fără o copilărie fericită se aruncă cu atâta uşurinţă în viitor, dar pierd, necrezând în oameni.

Prezentul este un echilibru, între trecut şi viitor, între clipe frumoase ale trecutului, şi cele grele care vor urma, între clipe urâte ale copilăriei, şi lumina unui viitor.

Prezentul înseamnă să fii copil. Îmbătrâneşti trăind în trecut, întinereşti trăind în viitor, te menţii păstrând echilibrul.

Câteodată Dumnezeu se simte singur

Cred într-unul Dumnezeu, atunci când sunt bolnav. Cred într-unul Dumnezeu, atunci când îmi merge rău. Cred într-unul Dumnezeu atunci când sunt pe moarte. Ne uităm în jur, şi tot ce vedem sunt probleme. Crize financiare, sentimentale şi nedreptăţi. Dacă lumea ar fi perfectă, ai mai crede în Dumnezeu? I-ai mai cere ajutorul? Probabil nu. Aşa că ce s-a gândit Fiinţa Supremă? Că şi Ea gândeşte la fel, în termeni omeneşti. Simpli. De ce să creez o lume fericită când sunt chemat numai la rău?

Din păcate cruciuliţa ce o porţi la gât, nu este un simbol, ci un ornament. Icoana? În mare pentru musafiri.

Ori, mai există un tip de credinţă. Îmi zicea o doamnă în vârstă din Bucovina, cum că la ei nu sunt cutremure că sunt credincioşi, nu ca în Vrancea. Vă las pe voi să trageţi concluziile.

Dumnezeu există astăzi doar în momente de durere, aşa că să nu vă miraţi dacă aceste momente vă urmăresc.

Câteodată Dumnezeu se simte singur.

Micul ecran decide!

Oamenii s-au obişnuit prost. Au uitat sǎ gândeascǎ, fiindcǎ nu mai au de ce. Nu mai existǎ secrete, planuri ascunse. Televizorul îţi zice direct ce vrei sǎ auzi, ce trebuie sǎ auzi, te adoarme încetişor, uiţi ce înseamnǎ sǎ cauţi, uiţi cǎ existǎ sensuri ascunse. Emisiunile cretine, fǎcute pentru o bunǎ spǎlare a creierului, îi ating pânǎ şi pe cei care mai au ceva culturǎ. Reformǎ a modului de a gândi! Totul de-a gata, mulţumiţi cu ce vǎd, crezând ce vǎd, adorm şi uitǎ cǎ existǎ o adevǎratǎ lume ascunsǎ, subtilǎ, atât în cǎrţi, cât şi în conversaţii. Dar nu la TV. În fond, de ce sǎ cauţi, sǎ îţi baţi capul, oricum în spatele prostiei din micul ecran nu mai existǎ nimic. Şi iatǎ, cǎ aşa, începeţi sǎ purtaţi conversaţii cu oameni care nu spun tot ce gândesc, fiindcǎ se aşteaptǎ de la cei din faţǎ sǎ deducǎ singuri anumite idei, logice, de s-ar analiza mǎcar puţin structura şi modul de exprimare.

Omul nostru, obosit, dupǎ serviciu, obişnuit sǎ se relaxeze şi sǎ înveţe de la TV, nu înţelege nimic, ba mai mult, înţelege totul greşit, chiar pe dos, fiindcǎ nu cǎ nu ar vrea, dar nu ştie, nu mai are capacitatea sǎ analizeze o conversaţie care nu e “verde în faţǎ” şi nu mai înţelege discuţiile pe mai multe nivele. Mǎ întreb, voi, când citiţi o carte, observaţi câte planuri de acţiune se ascund în spatele poveştii principale? Un adevǎrat Univers, dar, din pǎcate, prea puţini mai au ochi sǎ îl vadǎ. Ei ştiu, cǎ în spatele TV-ului, nu mai existǎ nimic, nici plan secundar, nimic, aşa cǎ micul ecran a câştigat aceastǎ bǎtǎlie, şi astfel, ne închidem de bunǎ-voie, din obişnuinţǎ, mintea.

Când îti arzi copilul cu tigara

Ceva urla in voi cand cititi acest titlu, nu? Ori cel putin asa ar trebui.

Poate parea ceva grotesc, dar se intampla mai des decat credeti. Cand iti arzi copilul cu tigara, sa stii, ca o parte din el moare, cate putin, iar timpul nu o va aduce inapoi. Un psihic in formare este foarte sensibil, in ciuda credintelor populare.
Din nefericire, asist tot mai des la astfel de scene, in mall-uri, in parcuri, in restaurante.
Parintele nervos, stresat, isi scoate copilul in oras cautand in acelasi timp si el putina relaxare. Dar sa fii tata, ori mama, e mai greu decat pare, iar copilul nu iti da pace deloc. Vrea una, vrea altceva, vrea sa stea, ba nu, vrea sa alerge, dar toate astea alaturi de tine, fiindca ii dai siguranta si incredere.
Trist este faptul ca uneori parintii nu inteleg asta, si incep sa isi arda copiii cu tigara.

De cate ori copilul tau plangea dupa atentia ta, si tu ai preferat sa il ignori ca sa fumezi o tigara? Ba chiar sa il pui la punct ca nu-ti da pace nici pentru acest viciu „nevinovat”.

Ori de cate ori preferi sa fumezi in loc de a sta cu propriul copil, si ii arati asta, este exact ca si cum ti-ai arde copilul cu tigara!